Moet een partytent worden vastgezet?

Je vraagt je als feestganger of organisator van een evenement misschien af of een partytent vastgezet moet worden. Wat ons betreft een goede vraag, want dit vergroot vaak de veiligheid van bezoekers. Het is echter niet altijd nodig om een partytent vast te zetten, maar in sommige gevallen raden we je dit wel aan. Lees snel verder om er achter te komen in welke situaties een partytent moet worden vastgezet, en hoe je dat het beste doet.

Wanneer moet je een partytent vastzetten?

Kort samengevat zijn er drie situaties waarbij we het je zeker aanraden de partytent vast te zetten:

  • Als het hard waait: Of het nu een grote of kleine partytent is, als het heel winderig is, is het absoluut noodzakelijk om deze goed vast te zetten. Zelfs bij milde windstoten kunnen niet bevestigde tenten namelijk omvallen of wegwaaien, wat niet alleen gevaarlijk kan zijn voor mensen, maar ook schade kan toebrengen aan eigendommen én de tent zelf.
  • Bij een onstabiele ondergrond: Als de ondergrond waarop de tent staat niet stabiel is, bijvoorbeeld in het geval van hoog gras of zand, is het verstandig om de partytent vast te zetten. Losse grond kan ervoor zorgen dat de tent gaat schuiven en deze zijn stabiliteit verliest, waardoor hij sneller omvalt, omwaait of beschadigt.
  • Wanneer het een grote tent betreft: In principe geldt dat hoe groter de partytent is, hoe belangrijker het is om deze vast te zetten. Grote tenten vangen namelijk meer wind, en zijn dus gevoeliger voor omvallen als ze niet goed zijn bevestigd.

Wanneer is het niet nodig?

Twijfel je nog of het nodig is om de partytent vast te zetten? Bekijk dan de locatie nog eens goed. Als het een zeer beschutte locatie betreft, bijvoorbeeld tussen gebouwen of in een bosrijk gebied waar de bomen de wind breken, is het mogelijk dat de tent niet vastgezet hoeft te worden.

Hetzelfde geldt uiteraard voor wanneer de weersomstandigheden zeer kalm zijn. Echter, zelfs bij rustig weer is het verstandig om grote partytenten en tenten op een oneffen ondergrond vast te zetten.

Hoe kan een partytent worden vastgezet?

Je hebt besloten voor optimale veiligheid te kiezen, maar hoe moet een partytent worden vastgezet? Daarvoor heb je de keuze uit drie opties:

  • Gebruik haringen: Gebruik stevige haringen om de tent aan de grond te bevestigen. Dit is enkel mogelijk bij natuurlijke ondergronden, zoals een grasveld of zandvlakte. Zorg ervoor dat de haringen diep genoeg de grond ingaan om stevigheid te bieden.
  • Touwen en scheerlijnen: Bevestig stevige touwen en scheerlijnen aan de tentpalen en veranker ze stevig in de grond (bijvoorbeeld met haringen) of aan andere objecten die stevig verankerd staan, zoals een lantaarnpaal of degelijke schutting.
  • Gewichten: Als de ondergrond het niet toestaat om haringen te gebruiken, zoals op beton of bestrating, kun je gewichten gebruiken om de tent op zijn plaats te houden. Denk aan zandzakken of speciale tentgewichten. Deze plaats je het beste strategisch in de hoeken en langs de zijwanden van de tent.

Het vastzetten van een partytent is essentieel voor de veiligheid van gebruikers, maar ook voor het behoud van de tent zelf. Door ervoor te zorgen dat deze niet kan verschuiven of wegwaaien, voorkom je dat de tent beschadigt en gaat deze langer mee.